2010, október 17   ·   0 hozzászólás  

Wii

A Wii a nagy múltú játék konzol gyártó cég a NINTENDO legújabb játék konzolja. A Wii-vel az egész család jól érzi magát a legkisebbtől a legidősebbekig.

WiiA Wii a nagy múlttal rendelkező Nintendo legújabb játékkonzolja. Akárcsak a PS3, a Wii is 2006 év végén jelent meg. A játék megjelenése előtt a találó Revolution (Forradalom) nevet kapta, ám már Wii (és nem Nintendo Wii) néven jelent meg.

A névcsere oka többek között az volt, hogy az új elnevezés könnyebben kiejthető és jóval rövidebb. A Wii hangzásban nagyon közel áll az angol „we” (mi) szóhoz, ami a többjátékos funkcióra akarja felhívni a figyelmet. Ugyanezt emeli ki az az értelmezés is, ami szerint a két „i” betű két egymás mellett álló embert ábrázol, akik együtt játszanak a konzollal.

Nintendo GameCube kontrollerA Wii kompatibilis elődjével, a Nintendo GameCube-bal. Az arra készített miniDVD-t és memóriakártyát is olvassa, illetve csatlakoztatható hozzá 4 darab Nintendo GameCube vezérlőkar.

Wii vs PS3

Wii VS PS3A Wii sok mindenben hasonlít vetélytársához, a PS3-hoz. Ezzel a konzollal is lehetőségünk nyílink az internet használatára. A WiiConnect24 a PlayStation Networkhöz hasonlóan egy olyan szolgáltatás, aminek segítségével interneten keresztül üzeneteket fogadhatunk, és frissítéseket tölthetünk le. A konzolt készenléti üzemmódban hagyva, a WiiConnect24 magától is dolgozik.

A PlayStation Home-hoz hasonlóan a Wii szolgáltatása, a Mii Channel is lehetőséget ad, hogy létrehozzuk saját avatarunkat. Az egyik különbség az, hogy a Mii Channel segítségével több emberkét is létrehozhatunk, a másik különbség pedig a grafika, amiről a későbbiekben még szót ejtek.

Wii Channel-ök

Nem csak frissítéseket tölthetünk le, a Shop Channel-en keresztül játékokat is vásárolhatunk Wii Pontokkal (ezeket viszont sajnos valódi pénzért válthatjuk). Ez a lehetőség nem csupán az új játékokra vágyóknak nyújt örömet. Az igazi Nintendo rajongók a jól ismert, régi Nintendo játékokat is beszerezhetik ezen az úton.

A konzolnak saját képnézegetője is van, a Photo Channel. Ezzel fotóinkat szerkesztgethetjük, alakíthatjuk. A szerkeszteni kívánt képek mérete miatt sem kell aggódnunk, a rendszer 8192×8192-es méretig boldogul velük. Képeinkből puzzle-t készíthetünk, vagy diavetítéssel nézegethetjük végig, ami alá bármilyen zenét berakhatunk.

A menüben számos más Channel is található. Ilyen az Internet Channel, aminek segítségével az interneten tudunk böngészni, a News Channel a Wii saját hírcsatornája, a Forecast Channel-en az időjárást tekinthetjük meg.

Wii Grafika

A már említett grafikáról annyit, hogy kár köntörfalazni, közelébe sem ér más újgenerációs konzolok grafikájának. (Itt elég összehasonlítani a PlayStation Home és a Mii Channel által létrehozható avatarokat és világukat.)

Erről a hiányosságról Kaye Christopher, a Wii magyar értékesítési vezetője azt nyilatkozta, hogy az interaktív játékélményre való építés volt a Nintendo elsődleges célja. Nem jobb grafikával akarja legyőzni vetélytársait, hanem egy merőben új megközelítéssel.

Ez az új megközelítés, az interaktivitás középpontba állítása egészen új rétegeket is megcéloz. Azok a korosztályok, akiket a többi, csak fiatalokat megcélzó konzolok hatása szinte meg sem érintett, egyként üdvözölhetik a Nintendo új konzolját.

A Wii a nagyszülőktől az egészen kicsi gyerekekig mindenkinek kikapcsolódást nyújt, amivel egy sajátos szórakozást, egy egyedi társasjátékot kapnak a családok, baráti társaságok.

Wii vezérlés

Wii MoteA Wii igazi nagy különlegessége, ami a legtöbb ember figyelmét felkeltette, a speciális vezérlés. A kis szerkentyű neve Wii Remote, vagy rövide(bbe)n Wii Mote. A Wii Mote érdekessége, hogy vezeték nélküli vezérlőegység, ami Bluetoothon keresztül kommunikál egy mozgásérzékelővel.

A kis kütyüben 3D-s mozgásérzékelő is, így igazán precízen tudja követni a játék a játékos mozgását. A vezérlőn lógó csuklópánt használata erősen ajánlott, ha az ember viharos kardozás közben nem szeretné kitörni az elrepülő Wii Mote-tal az ablakot.

Wii NunchukA kontroller rezgős, és hangszóróval ellátott. Az utóbbi azért érdekes, mert ha a játékban pisztollyal lövünk, a Wii Mote dördül el, ha teniszezünk, rajta pattan a labda stb. Ezen a kontrolleren kívül kapunk a játékhoz egy nunchukot is, ami talán egy joystickhoz hasonlít a legjobban. Ezzel tudjuk a legtöbb játék során irányítani a karakterünket; érdekessége, hogy ez is mozgásérzékelős.

Wii ZapperA legtöbb játékhoz bőven elegendő a Wii Mote és a nunchuk, de aki igazán elhivatott lövöldözős játékok terén, az beszerezhet magának egy Wii Zappert, ami egy puska adapter. Aki nem elégedett a Wii Mote-tal, az vehet Wii Motion Plust, ami javít a mozgásérzékelésen.

Wii Balance BoardA Wii Balance Board egy speciális egyensúlyozó pad, amit a Wii Fit játékhoz kapunk. A játék segítségével az egyensúlyozó padunkat négyféle dologra használhatjuk: jógázhatunk vagy aerobicozhatunk rajta, izomerősítő gyakorlatokat végezhetünk, illetve különböző egyensúlyozásra épülő játékokat játszhatunk vele.

A Wii néhány technikai jellemzője:

  • Processzor: 729 MHz-es Broadway mikroprocesszor
  • Grafikus vezérlő: 243 MHz-es ATI Hollywood
  • Média: DVD, Nintendo GameCube Game Disc
  • Háttértár: Belső flash memória, GameCube memóriakártya, SD kártya

Wii GitárMi biztosíthatja a Wii helyét a konkurensekkel vívott versenyben? A Nintendónak a sikertelenség éveiben azonban sikerült egy olyan konzolt alkotnia, ami jóval túlszárnyalja elődjét. Míg a GameCube csúfosan megbukott, addig a 6 év alatti eladásainak számát (közel 22 millió) a Wii kevesebb, mint 2 év alatt átlépte.

A cég vezérigazgatója, Satoru Iwata azt nyilatkozta, hogy nem akarnak más konzolokkal ringbe lépni. Mivel a Wii az egész családot mozgósítja, talán nem is kell annyira konkurenciának tekintenie az azonos csoportot megcélzó Sonyt és Microsoftot, mint amennyire azoknak kell egymást. Aki pedig a nem túl előnyös grafikai sajátosságok miatt nem venné meg a Nintendo konzolját, annak pedig itt egy hír.

Egy Wii HD néven emlegetett új konzolról kaptak szárnyra hírek, aminek – mint a neve mutatja – már jobb lesz a grafikája.

Írta Admin

Kapcsolódó linkek:


Vélemények (0)
Az email címed nem jelenik meg az oldalon és nem adjuk meg másoknak. Csak az avatargeneráláshoz van rá szükséges, hogy megadd.