2012, május 11   ·   0 hozzászólás  

The Walking Dead: Clementine és Lee

Igazi műgonddal összeállított játékkal rukkolt elő a Telltale Games, holott az utóbbi időben létrehozott munkáik, mint például a Jurassic Park vagy a Law & Order feldolgozások eléggé negatív véleményt kaptak a felhasználóktól. Lassan már temették a fejlesztőket és a kiadót, most azonban igazi csemegével álltak elő: a The Walking Dead meggyőzte a számítógépes rajongóit. Április vége óta érhető el a játékosok számára, és a többi Telltale játékhoz hasonlóan több epizódos formában jelenik meg.

Sokak számára képregény formájából is ismerős lehet a TWD, amelyek közül magyarul három kötet olvasható. Az első kötet a Holtidő, a második az Úton, a harmadik pedig a Menedék címet viseli, május közepétől pedig a negyedik magyar változat is napvilágot lát.Többeknek azonban az azonos címet viselő horror-sorozatból csenghet ismerősen a név, amelyben az erőszakosság határait szokatlan látványvilággal feszegetik.

Akik azonban még nem találkoztak volna a TWD-univerzummal bármilyen formában, most játék formájában megismerkedhetnek vele. Nem szükséges hozzá, hogy ehhez olvassuk valamelyik képregényt vagy belenézzünk a sorozatba, önállóan is megállja a helyét. Az ötepizódos játék ára számítógépre 25 euró, azaz körülbelül 7400 forint, PS3-on azonban ennél kevesebbe kerül a zombis élmény: ott mindössze 20 eurót, nagyjából 6000 forintot kóstál a teljes évad. X360-on 400 MS pontot ér az öt rész. Az epizódok havi bontásban érkeznek, az első rész végigjátszása körülbelül 3-4 órát vesz igénybe.

Különleges játékélmény vár azokra, akik kipróbálják a játékot: leginkább egy interaktív mozi keveredik egy hagyományos kalandjátékkal, amelyben körbejárhatjuk az egyébként 3D-s grafikával megjelenített terepet, tárgyakat szedünk fel és kombinálunk egymással, valamint még kommunikációba és döntéshelyzetekbe is keveredünk a többi szereplővel. Komoly szerep jut a játékban a párbeszédeknek, néha már úgy érezheti a felhasználó, hogy valamilyen szerepjátékba csöppent. A választási helyzetek a legtöbbször időhöz kötöttek, döntéseink pedig komoly befolyással bírnak a későbbi eseményekre.

The Walking Dead

Minden óriási jelentőséggel bír, amit elkövettünk, mondtunk vagy tettünk a játék során: előre szinte egyáltalán nem számítható ki, hogy az egyes cselekedetek milyen következményekhez vezetnek majd, de a program minden egyes adatot tárol, amely bármelyik pillanatban lehet a játék kimenetele szempontjából sorsfordító. Ráadásul nem csupán a játék első részében, hanem a további négy szériában is jelentős, hogy kit mentünk meg, kit hagyunk cserben, vagy akár egy-egy vitában kinek a pártját fogjuk. Fontos jellemzője még, hogy a program automatikusan ment – ezt a folyamatot nem mi irányítjuk, így nem tudjuk egyszerűen csak újra betölteni az elmentett játékrészleteket.

A történetben az élőszereplős tévésorozat háttérbe szorul, így a főszerepben nem Rick Grimest irányítjuk. Egy eddig ismeretlen karakter bukkan fenn a TWD-univerzumban, akit Lee Everettnek hívnak. A hagyományos TWD-történet előtti hetekben zajlik le a játék ideje, amikor beindul a zombiapokalipszis. Lee-t éppen börtönbe szállították volna, amikor autójuk az árokba borul és az autóban ülőből zombi válik. A főhős megmenekül, útja során pedig az Atlanta külvárosában élő Clementine-be, egy kislányba fut bele. Innentől kezdve szövetségesekké és egy csapattá válnak, Lee pedig minden erejét latba veti, hogy megvédje a gyereket.

The Walking Dead: Lee Everett

The Walking Dead: Lee Everett

The Walking Dead: Clementine 

The Walking Dead: Clementine

A szereplők jelleme és a köztük lévő kapcsolatrendszer is igen árnyalt és precízen kidolgozott: a teljesen új figurákról, mint amilyen Lee vagy Clementine fokozatosan tudunk meg egyre többet. A képregényből és a sorozatból már ismert alakok is felbukkannak a játékban: ilyen pl. Glenn. A fiatal srác vakmerősége nem ismer határokat, célja, hogy minél több emberen segítsen és megmentse őket a biztosnak látszó pusztulástól. De a rajzolt változat egyik legemlékezetesebb alakja is megelevenedik a képernyőn, hiszen Hershel Greene is szerepet kapott a PC-verzióban. Külön fricska, hogy még jelleme eltér a máshol megszokottól: a folyamatosan pergő események során azonban személyiségfejlődése is folyamatos és szép lassan elérkezünk a már ismert állapotig.

The Walking Dead: Clementine és Lee

A kalandjáték első része elnyerte a játékosok tetszését: tízes skálákon mindenhol 8 és 10 között mozog, de százalékos arányban is a 90-hez közelít inkább a felhasználók szerint. Ha a még hátralévő négy epizód is ilyen jól sikerül és tartja az első által képviselt színvonalat (történetvezetésben, grafikában, hangban stb.), akkor komoly eséllyel pályázik az év egyik legjobb játéka címre.

Írta Rita

Kapcsolódó linkek: , ,


Vélemények (0)
Az email címed nem jelenik meg az oldalon és nem adjuk meg másoknak. Csak az avatargeneráláshoz van rá szükséges, hogy megadd.